Rattenslang

Rattenslang

Terrarium

Een rattenslang kan tussen de 110 en 150 cm lang worden en heeft dus de ruimte nodig, voor een volwassen slang heb je dan al snel een terrarium van 80x40x40cm nodig. Een koppeltje kun je houden in een terrarium van 100x40x40cm en een drietal slangen hebben minimaal een terrarium van 100x55x55cm nodig. Het zijn bodembewoners dus hebben een groot bodemoppervlak nodig. Het belangrijkste is dat de slangen wanneer ze dat willen ieder een eigen plekje in de bak kunnen opzoeken. Dus zorg ervoor dat je voor ieder dier een schuilplaats hebt.

Bodembedekking

Als bodembedekker kun je het beste houtsnippers gebruiken, het ziet er netjes uit en is gemakkelijk schoon te houden. Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden maar houtsnippers worden het meest gebruikt.

Inrichting

Zorg allereerst voor een aantal goede schuilplaatsen, je kunt een nepplant in het terrarium plaatsen of een mooie boomstronk zodat de slang wanneer hij dat wil kan klimmen. Een grote waterbak kan de slang ook wel waarderen ze gaan er soms even heerlijk in liggen.

Voeding

Slangen eten muizen, ratten en andere kleine knaagdieren. De rattenslang eet voornamelijk muizen en kleine ratten. Je kunt de slang levende muizen voeren maar je kunt hem ook laten wennen aan diepvriesmuizen. Wanneer je kiest voor diepvriesmuizen, zorg er altijd voor dat de muizen goed zijn ontdooid. Je kunt de muisjes vroegtijdig uit de vriezer leggen en laten ontdooien. Omdat slangen reageren op warmte leggen wij de muisjes altijd even in gekookt water, laten deze dan en beetje afkoelen zodat de slang zich niet brandt. De prooi is dan nog warm zoals de muis dat van nature ook is. Wij voeren hier de slangen 1 maal per week, de volwassen exemplaren krijgen 2 volwassen muizen en de jonge slangen ieder 1 pinky. De grootte van de voedseldieren is afhankelijk van de grootte van de slang. Jonge slangen eten in het begin alleen pinky’s (babymuisjes). Vers en schoon drinkwater mag ook zeker niet ontbreken, controleer dit elke dag.

Vervellen

Als een slang goed eet zal hij ook goed groeien. Vooral bij de jonge slangen kun je dit goed zien. Als een slang groeit wordt zijn huidje te klein en op een bepaald moment zullen de huid en de ogen een doffe kleur krijgen. Dit is de oude huid die loslaat, onder deze huid is ondertussen alweer een mooie nieuw huid ontstaan. Tijdens de vervelling zal de slang geen grote behoefte hebben aan voedsel. Na ongeveer 3 à 4 dagen zijn de ogen weer helder en na nog een paar dagen zal de slang gaan vervellen. De slang zal met zijn kop langs een steen of langs zijn waterbak schuren om de huid los te krijgen, als dit lukt kruipt hij ergens omheen zodat de huid tegengehouden wordt en hij stukje voor stukje uit zijn oude jasje kan kruipen. Dit kan binnen een kwartier gebeuren maar kan soms ook een uur duren. Als je het vel wilt bewaren kun je deze aan het puntje van de staart te drogen hangen. Na het vervellen zal het dier er weer mooi glimmend uitzien en de kleuren zullen sterker te zien zijn.

Latijnse naam Pantherophis guttatus
Herkomst Noord en Zuid Amerika
Gemiddelde leeftijd 12 tot 15 jaar
Grootte 110 tot 150cm
Broedtijd 50 dagen
Nestgrootte 5 tot 25 eieren
Voeding Carnivor

Hanteren

De rattenslang is een slang die zich gemakkelijk laat hanteren, dit komt vanwege zijn makke karakter en zijn stressbestendigheid. Dit wil nog niet zeggen dat de slang het fijn of lekker vindt om opgepakt te worden maar ze kunnen er wel aan wennen dat ze zo nu en dan opgepakt worden. Als je de slang oppakt doe dit in een vloeiende beweging zo rustig mogelijk, als je twijfelt of zenuwachtig bent zal de slang dat merken en hier zelf ook een beetje nerveus van worden. Laat de slang door uw handen kruipen en stuur hem rustig naar waar je hem hebben wilt. Zorg ervoor dat je de slang goed vast houdt zodat hij niet bang hoeft te zijn om te vallen en knijp niet in het dier.

Voortplanting

De slang is na ongeveer 2 jaar geslachtsrijp. Na de paring duurt het ongeveer 50 dagen voordat het vrouwtje haar eieren gaat leggen. Wanneer het zwangere vrouwtje gaat vervellen is het tijd dat er in het terrarium een “legdoos” wordt geplaatst, een bak met daarin vochtig mos. Ze legt per keer tussen de 5 en 25 eieren. De eieren komen na ongeveer 50 à 70 dagen uit en de jonge slangen hebben dan een lengte van ongeveer 18 cm. Je mag de jonge slangen pas voeren na hun eerste vervelling.

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina