Zebravink

Zebravink

Huisvesting

Zebravinken kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. In beide gevallen geldt dat ze tochtvrij en niet in de volle zon mogen worden gezet. Ze moeten wel met meerdere in een hok gehouden worden en dus niet alleen. In een gemengde volière kunnen ze het goed met hun medebewoners vinden. Ze zijn niet schuw en bewegen zich door het gehele verblijf, van bovenin tot op de grond. In tegenstelling tot veel andere vogels is een zebravink een nestslaper. Dus een nestje en/of nestkastje is wel gewenst.

Verzorging

Een zebravink heeft elke dag vers drinkwater nodig, in het voerbakje blijven altijd vliesjes over van het voer dus hou in de gaten wanneer je er nieuw voer in moet doen. Door de vliesjes lijkt het namelijk dat het voer nog niet op is, maar vaak zit er geen voer meer bij. Gewoon het bakje legen en nieuw voer erin doen. Wij adviseren om 1 keer per 3 maanden preventief anti-parasiet te geven, dit dood alle in-en uitwendige parasieten zoals wormen, luizen en mijten.

Ziektes

Wormen

Als je zebravink wormen heeft, is dit te herkennen aan een uitstekend borstbeen en weinig lichaamsvlees. 

Vedermijt

Deze parasieten hebben het voorzien op de schacht van de veren. Als je de veren in het licht houd zie je vaak kleine gaatjes in de veren. Ze geven de vogel geen rust en deze wordt dan ook gek van de jeuk.

Bloedluis

Net als vedermijt, is dit een parasiet die de vogel gek doet worden van de jeuk. De beestjes kunt u in de kooi tegenkomen. Ze laten een bloedspoor achter als u er met de vinger over wrijft. Als je alleen Zebravinken hebt, zullen ze zelden tot nooit last van bloedluizen hebben. Ze schijnen deze op te eten. Als je ze met andere vogels in een verblijf houdt, kunnen ze er wel door geplaagd worden. 

Latijnse naam Taeniopygia Guttata
Mannetje Man
Vrouwtje Pop
Gemiddelde leeftijd 5 tot 8 jaar
Grootte 10 tot 12 cm
Broedtijd 12 à 13 dagen
Nestgrootte 4 tot 6 eieren
Voeding Zaden

Leuk weetje

In het wild is de gemiddelde leeftijd 45 dagen. Dit zou er de reden van zijn dat ze zich zo snel al kunnen voortplanten. De oudste zebravink is in gevangenschap is tien jaar geworden. De zebravink staat bekend om zijn nestdrift. Die is zo hoog dat ze, als er genoeg nestmateriaal aanwezig is, zelfs een nest bouwen bovenop hun nest. En het maakt hen dan niet uit of er al eieren in liggen of niet.

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina