Valkparkiet

Valkparkiet

Goed voorbereid van start

Voor je aan een huisdier begint is het natuurlijk leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. Ook op internet is veel informatie te vinden, maar let hierbij wel op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. 

De inrichting van de kooi

Een redelijke grote kooi is voor een valkparkiet wel prettig. De kooi moet genoeg ruimte hebben om er bijvoorbeeld speeltjes in te kunnen hangen. Ook moet je er voor zorgen als je een kooi koopt, dat zijn kuif en staart niet beschadigen. U hoeft niet te kijken naar de kooi om het feit dat ze erin kunnen vliegen, want daar is de kooi sowieso vaak te klein voor. Daarom moet de valkparkiet elke week een paar uur door de kamer kunnen vliegen. Het is het beste om voor de valkparkiet een kooi met horizontale spijlen te kopen want ze klimmen en klauteren graag in de kooi. Bij verticale spijlen gaat dat natuurlijk wat lastiger want dan glijden ze weg. Ook de plaats van de kooi is erg belangrijk. Probeer de kooi niet te laag te plaatsen want dan voelt de valkparkiet zich minder veilig. Als bodembedekking raden wij Corbo aan, dit stuift niet als de vogel fladdert en neemt veel beter vocht op dan bijvoorbeeld zand. Corbo wordt gemaakt van maïskolven en heeft een langere gebruiksduur. Over de Corbo kan je het beste cana grit strooien voor de vertering van het voer. In de voeding van de valkparkiet moeten alle dagelijkse voedingsstoffen zitten, die hij nodig heeft voor de groei en energie met daarnaast de nodige vitaminen en mineralen. Wanneer er onvoldoende eiwitten aanwezig zijn, zullen er onvermijdelijk groeistoornissen optreden. Tijdens de ruiperiode zal de vorming van het nieuwe verenkleed niet goed verlopen. Daarom adviseren wij: Xtravital, dit is een complete voeding met veel verschillende soorten zaden en extra eivoer en vitamines. Een mineralenblok in de kooi is belangrijk voor extra mineralen wat weer goed is voor de snavel van de valkparkiet.

Latijnse naam Nymphicus Hollandicus
Mannetje Man
Vrouwtje Pop
Gemiddelde leeftijd 15 tot 20 jaar
Grootte & Gewicht 30 tot 35cm (mutaties zijn vaak kleiner), circa 100gr
Broedtijd 19 tot 21 dagen
Nestgrootte 4 tot 5 eieren, maar ook grotere legsels komen voor
Voeding Zaden en vruchten

Verzorging

Een Valkparkiet heeft elke dag vers drinkwater nodig, in het voerbakje blijven altijd vliesjes over van het voer dus hou in de gaten wanneer je er nieuw voer in moet doen. Door de vliesjes lijkt het namelijk dat het voer nog niet op is, maar vaak zit er geen voer meer bij. Gewoon het bakje legen en nieuw voer erin doen. Wij adviseren om 1 keer per 3 maanden preventief anti-parasiet te geven, dit dood alle in-en uitwendige parsieten zoals wormen, luizen en mijten.

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina