Grasparkiet

Grasparkiet

Goed voorbereid van start

Voor je aan een huisdier begint is het natuurlijk leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. Ook op internet is veel informatie te vinden, maar let hierbij wel op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. Bij het aanschaffen van een of meerdere parkieten moet je erop letten dat de parkiet er gezond uitziet, de ogen moeten open zijn en natuurlijk helder en schoon. Het beestje mag niet bol zitten en moet een schone kont hebben en er verzorgt uitzien. Mooi in de veren (glad verendek) let op; bij een erg jonge parkiet is het verendek natuurlijk nog niet helemaal vol. De kooi voor een parkiet moet horizontale tralies hebben, hierdoor kunnen ze klimmen. Parkieten zijn erg actieve beesten en houden van een wat grotere kooi met veel speeltjes. Een spiegeltje of een nep vogel kun je beter niet in de kooi hangen, de parkiet geeft dan daar aandacht aan in plaats van aan zijn baasje. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een konijn of knaagdier (die een waterfles hebben) heeft een vogelkooi een drinkbakje en een voerbakje in de kooi (zit meestal bij de kooi). Het drinkbakje moet je dagelijks legen en weer vullen met schoon drinkwater. Ook is het belangrijk om een vogelbadje te hebben waar de vogel zich in kan wassen, hierdoor raakt hij het stof kwijt wat tussen de veren zit. Laat het badje niet langer dan een half uurtje per dag hangen in de kooi, anders wast de vogel zich erin en kan daarna van het vieze water gaan drinken.

De inrichting van de kooi

Belangrijk is dus: een grote kooi met horizontale tralies en veel speeltjes, Als bodembedekking raden wij Corbo aan, dit stuift niet als de vogel fladdert en neemt veel beter vocht op dan bijvoorbeeld zand. Corbo wordt gemaakt van maiskolven en heeft een langere gebruiksduur. Over de Corbo kun je het beste cana grit strooien voor een betere vertering van het voer. Als voer adviseren wij: xtra vital, dit is een complete voeding met veel verschillende soorten zaden en extra eivoer en vitamines. Een mineralenblok in de kooi is belangrijk voor extra mineralen wat weer goed is voor de snavel van de parkiet. Om de nagels van de parkiet te laten slijten kun je een pedi-perch gebruiken, dit is een zitstok van cement. Ook een snoepstok in de kooi vinden parkieten lekker, hier moeten ze wat meer moeite voor doen om te eten en spelen ze vaak ook wat mee. Trosgierst kun je ook geven dit vinden ze een lekkernij, en houdt ze ook weer bezig.

Latijnse naam Melopsittacus Undulatus
Mannetje Man
Vrouwtje Pop
Gemiddelde leeftijd Circa 8 jaar
Broedtijd Na circa 18 dagen komen de eitjes uit
Nestgrootte 4 tot 6 eieren
Voeding Zaden en vruchten

Verzorging

Een parkiet heeft elke dag vers drinkwater nodig. In het voerbakje blijven altijd vliesjes over van het voer, dus hou in de gaten wanneer je er nieuw voer in moet doen. Door de vliesjes lijkt het namenlijk dat het voer nog niet op is, maar vaak zit er geen voer meer bij. Gewoon het bakje legen en nieuw voer erin doen. Veel handtamme parkieten zullen je zien als verzorgers (ouders) en als de kooi openstaat naar je toekomen als bijvoorbeeld het voer op is, maar ga daar natuurlijk niet vanuit! Wij adviseren om 1 keer per 3 maanden preventief anti-parasiet te geven, dit dood alle in-en uitwendige parsieten zoals wormen, luizen en mijten.

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina