Goudvis

Goudvis

Goed voorbereid van start

Als u een goudvis aan wilt schaffen komt er nog best wat bij kijken. Wat erg belangrijk is, is dat de vis voldoende ruimte heeft, veel mensen willen een goudvis of sluierstaart in een te kleine kom of met te veel vissen bij elkaar houden. Voor een kleine tot middelgrote vis word 4 liter water per vis geadviseerd. Waar u ook op moet letten is hoe groter het water oppervlak des te meer zuurstof er voor de vis is. De kom of bak moet altijd op een vlakke ondergrond gezet worden, zodat u minder kans op barsten heeft. De plaats waar de kom komt te staan is ook belangrijk, het beste kan je de kom niet te veel in het licht zetten. Van licht gaan algen groeien en je hebt er ook grote temperatuur schommelingen door.

De inrichting van het aquarium

Op de bodem van de kom moeten steentjes gedaan worden, de ontlasting van de vissen zakt er tussen (het water blijft zo schoner) en het is rustiger voor de vis. Tussen de steentjes kan het plantje gezet worden. Een plantje geeft zuurstof, is voeding en de vis kan zich er tussen verschuilen. Als u de kom wilt gaan vullen moeten de steentjes eerst goed met water omgespoeld worden. Per liter koud water moet er één kopje warm water in de kom gedaan worden zodat het water op kamer temperatuur is. Omdat er in een kom of klein aquarium geen pompje geplaatst kan worden (de stroming is te sterk) wordt er vaak een oxidator geplaatst, de oxidator geeft extra zuurstof af, en houd het water in betere conditie. Leidingwater bevat bepaalde stoffen die de slijmhuid van de vissen kan beschadigen, daarom moeten er speciale druppeltjes (waterzuiveraar) in het water gedaan worden. Deze druppels maken de aanwezige metalen onschadelijk en beschermen de vis tegen infecties. Om de kom nog wat gezelliger te maken zijn er verschillende beeldjes, bruggetjes en kunstplantjes te koop.

Verzorging

De vis heeft erg weinig voer nodig, als u korrel voer geeft hoeft u maar om de dag 3 korrels per vis te geven. Het voordeel van korrels is dat het water schoner blijft. Let op sluierstaart goudvissen moeten speciale sluierstaart korrels eten, dit zijn korrels die direct zinken zodat de sluierstaart tijdens het eten geen lucht kan mee happen. Deze lucht komt anders in de zwemblaas terecht waardoor de vis scheef gaat zwemmen. Vaak denken mensen dat dit te weinig voer is maar als de vis honger heeft kan hij ook nog van een plantje eten. Het verschonen van de kom moet 1 keer per week gebeuren, het beste is om niet al het water uit de kom te halen maar ongeveer 1/3 tot de helft. Word al het water weggegooit dan moet de vis aan een hele nieuwe watersamenstelling wennen. Door het nieuwe water moeten ook weer de waterzuiver druppeltjes gedaan worden. Wilt u de vis uit het water halen, gebruik dan altijd een netje zodat je de slijmhuid niet beschadigd.

Latijnse naam Carassius auratus
Natuurlijke leefomgeving Aquarium of vijver
Gemiddelde leeftijd 15 tot 20 jaar
Grootte 15 tot 40 cm
Broedtijd Vijf dagen
Nestgrootte Duizenden eitjes
Voeding Goudvis vlokken of korrels
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina