Algemeen

Algemeen

Soorten

Vissen zijn op vele manieren onder te verdelen; hoe ze eruit zien, waar ze van afstammen of in welk milieu ze leven. Ingedeeld naar milieu zijn er:
 

  • Zoetwatervissen (te vinden in plassen, beken, rivieren en andere stromen)
  • Brakwatervissen (te vinden in mangroves en overgangsgebieden tussen zee en rivieren)
  • Zoutwatervissen (te vinden in zeeën en saliene milieus)

Lichaam

Vissen hebben over het algemeen een langwerpig, zijwaarts afgeplat lichaam en een huid die bedekt is met schubben. Alle vissen hebben vinnen. Aan de combinatie en de vorm valt vaak al af te lezen tot welke groep de vis behoort. Het skelet is relatief licht en bestaat uit een wervelkolom met daaraan de graten. De graten in het voorste gedeelte zijn gepaard en omhullen gedeeltelijk de buikholte. De kaken zijn bij beenvissen uitstulpbaar, waardoor ze heel gemakkelijk voedsel naar binnen kunnen zuigen.

Zintuigen

Veel vissoorten hebben kleine gaatjes in de schubben op de flanken en de kop. Dit wordt de zijlijn genoemd. Dit zintuig stelt vissen in staat om in troebel water en in het donker te zwemmen. Door de zijlijn kunnen ze ook anticiperen op naderende roofvissen.

Aanschaf

Als je vissen koopt is het belangrijk om te kijken of de vissen er gezond uitzien. Let hierbij op of de vissen zijn vinnen recht op heeft en of hij geen afwijkende kleuren en/of vlekken (stippen) heeft. Verder is het van belang dat je de vissen die je koopt niet meteen in je aquarium los laat. Bij extreem watertemperatuur verschil, kunnen ze een shock krijgen. Laat daarom de zak een half uurtje op het water drijven. Zo kunnen ze langzaam wennen aan de nieuwe temperatuur, omgeving en aquariumbewoners.

Voeding

Aquariumvissen eten allerlei soorten voedsel. Het is natuurlijk dat het is afgestemd op wat gezond voor ze is en wat ze lekker vinden. Het beste kun je afwisselend voer geven dus niet altijd dezelfde vlokken, maar geef ook eens wat levend of wat diepvriesvoer zoals bijvoorbeeld muggenlarven of watervlooien. Ook is het belangrijk om de vissen met mate te voeren. Hier zijn de meningen vaak over verdeeld. Wat met zekerheid gezegd kan worden, is dat het voer gelijk opgegeten moet worden. Alles wat naar beneden zinkt, is teveel. Zonde van het voer, en een goede manier om het aquarium te bevuilen. Als je ze te veel eten geeft, wordt het nitriet en nitraat gehalte in de bak namelijk te hoog. Wij hebben heel veel verschillend soorten voer te koop. Kom je er niet uit, vraag het gerust aan een van onze medewerkers.

Vissoorten combineren

Over het algemeen zijn tropische vissen goed met elkaar te combineren.  Hierbij moet je wel rekening houden met een aantal uitzonderingen:
 

  • Je zet geen roofvissen bij kleinere vissen die als prooi gezien kunnen worden
  • Scholenvissen dienen met tenminste 5 vissen gehouden te worden
  • Let ook goed op dat je vissen neemt die in verschillende lagen in het aquarium zwemmen, er zijn boven, midden en bodemvissen
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina