Luipaardgekko

Luipaardgekko

Goed voorbereid van start

Een luipaardgekko is  een reptiel die je heel goed nemen als je een beginner bent met het houden van reptielen. Als je een luipaard gekko aan wil schaffen kijk dan goed of de gekko er gezond uit ziet. Punten waar je op moet letten zijn:
 

  • Is de luipaardgekko alert
  • Staan de ogen helder
  • Is de cloaca schoon
  • Eet de luipaardgekko goed
  • Is de huid gaaf
  • Ziet het terrarium waar de  gekko in zit schoon en verzorgt uit

De inrichting van de kooi een terrarium

Het terrarium dat je gaat aanschaffen voor een luipaardgekko moet minimaal 60x40x40 zijn. Op de bodem van het terrarium wordt meestal terrariumzand gedaan. Dit is in verschillende kleuren verkrijgbaar. CornCob kan je ook bodembedekking gebruiken. Met een speciale zand schep kan je de onlasting en niet opgegeten voederdieren uit het zand halen.De hele bak verschonen word 1 keer in de 3 tot 4 maanden gedaan.
]Op de achterkant van het terrarium word vaak een kurkachterwand (eventueel anti krekel) geplaatst, dit ziet er natuurlijk uit en je kan er ook eventuele decoratie aan bevestigen. Een schuilplaats heeft de luipaardgekko ook nodig.
Overdag mag de temperatuur in het terrarium 25 tot 35 graden zijn. ’s Nachts mag de temperatuur terugzakken naar 20 tot 25 graden is. Als het in de bak te koud word kan je een warmtemat onder het terrarium plaatsen. Let wel op dat er warmere en koelere plaatsen in het terrarium zijn.
Het beste kan je ook een uv-lamp in het terrarium hangen, dit hebbben ze nodig voor de calciumstofwisseling.
In een hoek van het terrarium kan je een bakje met vochtig mos plaatsen, tijdens de vervelling gaan ze hier vaak door heen lopen en eieren leggen kunnen ze hier ook in doen.

 Voeding

Jonge luipaardgekko’s eten evenveel als volwassen gekko’s . Ze eten dierlijk voedsel. Het dierlijke voedsel kan bestaan uit bijvoorbeeld krekels, meelwormen, sprinkhanen, wasmotten, moriowormen of pinkies (tijdens de paartijd) Probeer de voedseldieren zoveel mogelijk af te wisselen. Geef wasmotten niet te vaak, deze zijn namelijk erg vet. Omdat luipaardgekko’s extra calcium nodig hebben moet je de voederdieren bepoederen met calcium en vitamine poeder. Ze hoeven niet iedere dag gevoerd te worden 3 tot 4 keer per week is voldoende. Naast het voer hebben ze ook een klein bakje met water nodig.

Winterrust

luipaardgekko’s gaan vaak aan het einde van de herfst in winterrust. Ze hebben nog wel activiteit maar eten weinig of niets en slapen veel. Gaat je gekko in winterrust dan kan je het beste de temperatuur langzaam terug brengen naar 20 tot 25 graden, lager wattage lampen, en de lampen 8 tot 9 uur per dag laten branden. De winterrust duurt ongeveer 2 maanden, na die 2 maanden kun je de temperatuur en lichturen weer langzaam omhoog brengen. Is je luipaardgekko in slechte conditie of jonger dan 2 jaar laat hem dan niet in winterrust gaan, je hebt grote kans dat hij er dan niet uit komt.

Latijnse naam Eublepharis macularius
Land van herkomst India, afganisthan, Pakistan en Iran
Natuurlijke leefomgeving Half droge rotsachtige gebieden
Gemiddelde leeftijd 15 tot 20 jaar
Grootte 20 cm. inclusief staart
Broedtijd 6 tot 12 weken
Nestgrootte 2 eieren
Voeding Dierlijk voedsel

Kweken met Luipaardgekko’s

Wil je met je luipaardgekko’s gaan kweken moet je natuurlijk wel weten of je een mannetje en vrouwtje hebt. Bij jonge luipaardgekko’s is het verschil lastig te zien vanaf 6 maanden word dit steeds beter zichtbaar. Bij de volwassen gekko’s zie je bij de man aan de binnenkant van het dijbeen pre-anale poriën zitten. Een man heeft een dikkere staart aanzet. De paartijd is van februari tot september. Tijdens de paring die vaak ’s nachts plaats vind bijt het mannetje vaak bij het vrouwtje in haar nek, hier kunnen kleine wondjes door ontstaan. Dit is niet erg zolang de wondjes niet gaan ontsteken. Na de paring legt het vrouwtje na ongeveer 21 dagen, 1 tot 10 keer per jaar 2 eieren leggen. Na 3 maanden en een temperatuur van 26 tot 30 graden zullen er voornamelijk vrouwtjes uit de eieren komen. Bij een temperatuur van 32 graden zullen er voornamelijk na anderhalve maand mannetjes uit de eitjes komen. Er kan soms een paar dagen verschil tussen het uitkomen van het eerste en laatste eitje. Laat de eitjes rustig liggen en wacht het geduldig af. De eerste week zullen de jongen weinig tot niets eten, hierna gaan ze vervellen en zullen ze achter hun prooi gaan jagen.

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina