Konijn

Konijn

Goed voorbereid van start

Voor je aan een huisdier begint is het natuurlijk leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. Op internet is veel informatie te vinden, maar let hierbij wel op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. Kijk je op verschillende site’s dan lees je vaak verschillende verhalen en ervaringen. Bij de aanschaf van een konijn moet je erop letten dat het konijn er gezond uitziet. De ogen van het konijn moeten schoon en helder zijn,de vacht moet glimmen en het achterwerk moet schoon zijn. Konijnen kunnen het beste met zijn tweeën gehouden worden. Wij mensen kunnen het gedrag wat konijnen samen vertonen (zoals elkaar wassen en samen spelen) nooit na doen. De beste combinatie is om een mannetjes en een vrouwtjes konijn te nemen. Konijnen kunnen bij een leeftijd van 5-6 maanden gecastreerd of gesterriliseerd worden. Ze zijn echter wel al eerder geslachtsrijp dus hou daar rekening mee. Als je een kooi voor een konijn aanschaft moet je erop letten dat deze groot genoeg is. De kooi moet ongeveer vier tot vijf keer de lengte hebben van de konijnen in uitgerekte toestand, ook moet de kooi groot genoeg zijn om rechtop te kunnen zitten zonder de bovenkant te raken. Let erop dat als je jonge konijntjes aanschaft deze natuurlijk nog wel groeien. Konijnen kunnen ook goed buiten gehouden worden dit kan alleen vanaf het voorjaar, zodat het konijn de tijd heeft om zijn wintervacht op te bouwen. Ook het buitenhok moet groot zijn. Het is ook noodzakelijk bij buitenhok dat er een nachtgedeelte is waar het konijn in kan. Bij extreme kou en/of wind moet je een dikke laag stro in het hok doen en iets voor het hok hangen wat kou en wind tegenhoudt. Ook zou je wat druivensuiker in het water kunnen doen, dit vertraagt het bevriezen van het drinkwater en geeft de konijnen extra energie.

De inrichting van de kooi

Op de bodem van de kooi kan het beste een goed absorberend materiaal worden gebruikt bijvoorbeeld katoenbedding. Konijnen hebben van nature een vaste plashoek, het is daarom aan te raden een konijnentoiletje met een natuurlijke kattenbakvulling (Cat’s best) te plaatsen. Hierdoor blijft het hok schoner en kun je het makkelijker schoonmaken. Als je de konijnen los in huis laat lopen zullen deze nadat ze hieraan gewend zijn in de meeste gevallen terug gaan naar hun toiletje om daar de behoefte te doen. Het beste is om het water in een drinkflesje te doen, hierdoor blijft het water schoon. Voerbakjes zijn in alle soorten en maten te koop. Omdat konijnen graag knagen is het belangrijk om iets in de kooi te doen om op te knagen. In een knaagsteen zit heel veel kalk waardoor het konijn blaasgruis kan krijgen, in plaats daarvan kun je beter wilgentakjes gebruiken. Konijnen vinden het ook leuk om zich te verstoppen in bijvoorbeeld een huisje en houden van spelen, we hebben verschillende huisjes en speeltjes in de winkel.

Voeding

Konijnen zijn selectieve eters en kiezen vaak alleen het lekkere uit het voer. Om dit te voorkomen kan je het beste voeding geven dat alleen uit brokjes bestaat bijvoorbeeld care+. Hooi is erg belangrijk voor de spijsvertering van het konijn en zorgt ervoor dat de tanden gelijkmatig afslijten. Hooi kun je geven in een speciale groentebal, waardoor het schoon blijft. Het konijn moet hierdoor ook meer moeite doen om te eten en verveelt zich hierdoor minder. Er zijn verschillende soorten kruidenhooi te verkrijgen wat zorgt voor afwisseling. Stukjes fruit en groente vindt het konijn ook lekker tussendoor, let wel op; sla kun je beter niet geven en van koolsoorten gaat het konijn wat meer ruiken. Geef ook niet teveel fruit en groente als dit blijft liggen gaat het bederven. Bij jonge konijnen niet teveel fruit en groente geven omdat ze hiervan aan de diaree kunnen raken.

Verzorging

Het konijn heeft iedere dag vers water nodig, het drinkflesje kan je schoonmaken met een flessenrager. Iedere dag moet hij vers hooi en voer krijgen. één keer in de week moet de kooi worden schoongemaakt. Verder is het belangrijk om regelmatig te controleren of de nagels en tanden niet te lang zijn/worden. De tanden en nagels van konijnen blijven zijn hele leven namelijk doorgroeien. Wij adviseren om één keer in de drie maanden preventief anti-parasiet druppels in de nek van het konijn te geven, dit helpt het voorkomen van mijt, wormen en luizen.

Latijnse naam Oryctolagus cunicilus
Mannetje Ram of Ramelaar
Vrouwtje Voedster
Gemiddelde leeftijd 5 tot 10 jaar
Draagtijd 30 tot 33 dagen
Nestgrootte 4 tot 12 jongen
(afhankelijk van het ras)
Ogen open Na circa 70 dagen
Geslachtsrijp Na circa 16 weken
Voeding Herbivoor (planteneter)
Inentingen Myxomatose en VHS elke 6 tot 12 maanden

Begrijp uw konijn

Het is erg leuk om te weten hoe een konijn zich voelt, hieronder hebben we aantal houdingen en geluiden van het konijn neergezet zodat je weet hoe een konijn zich voelt.

Op ons YouTube kanaal staan verschillende filmpjes over probleemgedrag en opvoeding van konijnen.

Houding en/of geluid

Uitleg

Konijn staat rechtop, oortjes soms omhoog Houdt de omgeving in de gaten en is op zijn hoede
Konijn ligt uitgestrekt Ontspannen en op zijn gemak
Zachtjes knarsen met de tanden Het konijn voelt zich prettig
Stampen met de achterpoten Het konijn merkt gevaar
Grommen, krabben, onrustig Voelt zich angstig, bang
Konijn rent achter je aan, om je heen Wil spelen
Rennen, springen, plotselingen bewegingen Het konijn heeft het naar zijn zin
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina