Rat

Rat

Goed voorbereid van start

Voor je aan een huisdier begint is het natuurlijk leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. Op internet is veel informatie te vinden, maar let hierbij wel op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. Kijk je op verschillende site’s dan lees je vaak verschillende verhalen en ervaringen. Ratten zijn erg intelligente en lieve diertjes die je erg goed kan tam maken. Het zijn diertjes die erg veel aandacht nodig hebben, denk hier goed over na als je ratten wilt gaan aanschaffen. Bij de aanschaf van ratten moet je er op letten dat de ratten er gezond uitzien, de ogen moeten helder en schoon zijn, de vacht moet glimmen en zijn achterwerk moet schoon zijn. Ratten hebben vrij snel last van hun ademhaling let er ook op als je een rat aanschaft of de ademhaling goed is. Ratten zijn groepsdieren en moeten daarom met minimaal twee gehouden worden. Ratten kunnen zich snel voortplanten dus is het het beste om ratten van hetzelfde geslacht te nemen. Er zijn veel verschillende rattenkooien te koop, er zijn dichte bakken en kooien met tralies. Het voordeel van een dichte kooi is dat je weinig rommel hebt, het voordeel van een traliekooi is dat de ratten er in kunnen klimmen. Een rattenkooi voor twee ratten moet minimaal 80x40x40 zijn.

De inrichting van de kooi

Op de bodem van de kooi kan het beste een stofvrij en goed absorberende bodembedekking gebruikt worden zoals bijvoorbeeld katoenbedding. Ratten zijn diertjes die met hun snuitje tussen de bodembedekking zitten, als er veel stof in de bodembedekking (zaagsel) zit kunnen ze bij het inademen (ze ademen meer dan honderd keer per minuut) snel last van hun luchtwegen en longen krijgen. Als je vindt dat je de ratten snel ruikt kun je eventueel geurstop onder de katoenbedding strooien. Geurstop neutraliseerd onaangename geuren. Water kan het beste in een flesje gedaan worden zodat het langer schoon blijft. Voor het voer zijn er leuke bakjes in verschillende kleuren en printjes te koop. Met een huisje, trapje, schommel, buis of ander klimtoestel doe je een rat een groot plezier, ze vinden het erg leuk om zich te verstoppen en houden van klimmen. Omdat de rat een knaagdier is, is het belangrijk om ook iets te knagen in het hok te doen. In een knaagsteen zit vrij veel kalk waardoor de rat een grotere kans op blaasgruis heeft.In plaats van een knaagsteen kun je beter wilgentakjes gebruiken.

Voeding

Ratten zijn alleseters maar hebben toch een voorkeur, om te voorkomen dat ze alleen de lekkere dingen uit het voer eten kun je het beste voeding geven dat alleen uit brokjes bestaat bijvoorbeeld care+. Ratten mogen ook af en toe een klein (dobbelsteen grote) stukje groente of fruit. Natuurlijk kun je de rat ook af en toe verwennen met speciale knaagdiersticks of snacks.

Latijnse naam Rattus Norvegicus
Gemiddelde leeftijd 2 tot 4 jaar
Draagtijd 20 tot 22 dagen
Nestgrootte 6 tot 16 jongen
Ogen open 10 tot 16 dagen
Zoogperiode 3 tot 4 weken
Geslachtsrijp 6 tot 10 maanden
Voeding Omnivoor (alleseter)

Verzorging

Iedere dag moet het drinkflesje van de rat ververst worden. De rat heeft ook elke dag voer nodig. Eventuele resten van fruit en groente moeten uit de kooi gehaald worden. De kooi moet één keer per week helemaal schoongemaakt worden. De ratten zelf moeten ook goed gecontroleerd worden op hun gezondheid en conditie. Wij adviseren om één keer in de drie maanden preventief anti-parasiet druppels in de nek van de rat te doen. Dit helpt luizen, wormen en mijten te voorkomen.

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina