Muis

Muis

Goed voorbereid van start

Voor je aan een huisdier begint is het natuurlijk leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. Op internet is veel informatie te vinden, maar let hierbij wel op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. Kijk je op vrschillende site’s dan lees je vaak verschilleende verhalen en ervaringen. Bij de aanschaf van muizen moet je er op letten dat de muizen er gezond uitzien, de ogen moeten helder en schoon zijn, de vacht moet glimmen en zijn achterwerk moet schoon zijn. Muizen zijn groepsdieren en moeten daarom met minimaal twee gehouden worden. Muizen kunnen zich snel voortplanten dus is het het beste om twee muizen van hetzelfde geslacht te nemen. Mannetjes muizen ruik je wat meer dan vrouwtjes dus worden meestal de vrouwtjes als huisdier gehouden. Denk er ook aan dat muizen vrij snelle kleine diertjes zijn, kleine kinderen willen ze weleens laten vallen of juist te stevig vasthouden. Er zijn veel verschillende muizenkooien te koop er zijn dichte bakken en kooien met tralies. Het voordeel van een dichte kooi is dat je weinig rommel hebt en van een traliekooi dat de muizen er in kunnen klimmen. Als je een tralie kooi neemt moet er wel altijd opgelet worden dat de tralies niet te ver uit elkaar staan, anders kan de muis er doorheen of tussen vast komen te zitten.

De inrichting van de kooi

Op de bodem van de kooi kan het beste een stofvrij en goed absorberende bodembedekking gebruikt worden, bijvoorbeeld katoenbedding. Muizen zijn kleine diertjes die met hun snuitje tussen en in de bodembedekking zitten. Als er veel stof in de bodembedekking (zaagsel) zit kunnen ze, als ze snel last van hun luchtwegen en longen krijgen. Als je vindt dat je de muizen snel ruikt kun je eventueel geurstop onder de katoenbedding strooien. Geurstop neutraliseert vervelende geuren. Water kan het beste in een flesje gedaan worden zodat het langer schoon blijft, voor het voer zijn leuke bakjes in verschillende kleuren en printjes te koop. Iets wat zeker niet mag ontbreken in de muizenkooi is een molentje, muizen zijn erg actieve diertjes die door het lopen in een molentje hun energie kwijt kunnen. Met een huisje, trapje, schommel, buis of ander klimtoestel doe je de muis ook een groot plezier. Ze vinden het erg leuk om zich te verstoppen en houden van klimmen. Voor buiten de kooi (tijdens het verschonen van de kooi) zijn er loopballen verkrijgbaar. Omdat een muis een knaagdier is, is het belangrijk om ook iets te knagen in het hok te doen. In een knaagsteen zit vrij veel kalk waardoor de muis een grotere kans op blaasgruis heeft, in plaats van een knaagsteen kun je beter wilgentakjes gebruiken.

Voeding

Muizen zijn alleseters maar hebben vaak toch een voorkeur, om te voorkomen dat ze alleen de lekkere dingen uit het voer eten kun je het beste voer geven dat alleen uit brokjes bestaat bijvoorbeeld care+. Muizen mogen ook een klein stukje fruit of groente (grote van een dobbelsteen).

Latijnse naam Mus Musculus
Gemiddelde leeftijd 2 tot 3 jaar
Draagtijd 19 tot 21 dagen
Nestgrootte 6 tot 10 jongen
Ogen open 12 tot 14 dagen
Geslachtsrijp 4 maanden
Voeding Omnivoor (alleseter)

Verzorging

Ieder dag moet het drinkflesje van de muis ververst worden. De muis heeft ook elke dag voer nodig en eventuele resten van fruit en groente moeten uit de kooi gehaald worden. De kooi moet 1 keer per week helemaal schoongemaakt worden, denk hierbij ook om het molentje muizen plassen hier vaak in tijdens het rennen. De muis zelf moet ook goed gecontroleerd worden op zijn gezondheid en conditie. Wij adviseren om één keer in de drie maanden preventief anti-parasiet druppels in de nek van de muis te doen, dit helpt luizen,wormen en mijten te voorkomen.

De taal van de muis

Muizen gebruiken een eigen taal om met elkaar en ons te communiceren. Ze gebruiken hoofdzakelijk hun lichaamstaal maar ook geur en geluiden spelen een belangrijke rol.

Gedrag

Verklaring

Uitrekken, gapen of uitgebreid wassen De muis voelt zich op zijn gemak
Wassen met een snelle beweging De muis voelt zich ongemakkelijk
In elkaar gedoken met bekje schuin omhoog De muis is bang
Rechtop staan De muis is alert
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina