Hamster

Hamster

Goed voorbereid van start

Voor je aan een hamster begint is het natuurlijk leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. Op internet is veel informatie te vinden, maar let hierbij op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. Kijk je op verschillende site’s lees je vaak verschillende verhalen en ervaringen. Bij de aanschaf van een hamster moet je er op letten dat de hamster er gezond uitziet, de ogen moeten helder en schoon zijn,de vacht moet glimmen en zijn achterwerk moet schoon zijn. Hamsters kunnen het beste alleen gehouden worden, als ze jong zijn gaat het vaak wel goed samen maar als ze een paar maanden oud zijn gaan de hamsters vaak terratoriaal gedrag vertonen en gaan ze vaak vechten. Denk er ook aan dat hamsters vrij snelle kleine diertjes zijn, kleine kinderen willen ze weleens laten vallen of juist te stevig vasthouden.
Een hamster is een nachtdier en is ’s nachts erg actief, hij kan wel drie tot vier uur per nacht in zijn molentje rennen. Er zijn veel verschillende hamsterkooien te koop er zijn dichte bakken en kooien met tralies. Het voordeel van een dichte kooi is dat je weinig rommel hebt en van een traliekooi dat de hamsters er in kunnen klimmen. Als je een tralie kooi neemt moet er wel opgelet worden dat de tralies niet te ver uit elkaar staan. (dwerg)hamsters kunnen er doorheen klimmen of vast komen te zitten.

De inrichting van de kooi

Op de bodem van de kooi kan het beste een stofvrij en goed absorberende bodembedekking gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld katoenbedding. Hamsters zijn kleine diertjes die met hun snuitje tussen en in de bodembedekking zitten, als er veel stof in de bodembedekking (zaagsel) zit kunnen ze snel last van hun luchtwegen en longen krijgen. Als je vindt dat je de hamster snel ruikt kunt je eventueel geurstop onder de katoenbedding strooien. Geurstop neutraliseert ongewenste geuren. Water kan het beste in een flesje gedaan worden zodat het langer schoon blijft, voor het voer zijn er leuke bakjes in verschillende kleuren en printjes te koop. Iets wat zeker niet mag ontbreken in de hamsterkooi is een molentje, hamsters zijn erg actieve diertjes die door het lopen in een molentje hun energie kwijt kunnen (in de natuur lopen hamsters ongeveer vier kilometer per dag). Met een huisje, trapje, schommel, buis of ander klimtoestel doe je de hamster een groot plezier, ze vinden het erg leuk om zich te verstoppen en houden van klimmen. Voor buiten de kooi (tijdens het verschonen van de kooi) zijn er loopballen verkrijgbaar. Omdat een hamster een knaagdier is, is het belangrijk om ook iets te knagen in het hok te doen. In een knaagsteen zit vrij veel kalk waardoor de hamster een grotere kans op blaasgruis heeft, in plaats van een knaagsteen kan je beter wilgentakjes gebruiken. Een bakje met chinchilla badzand is onmisbaar voor de vachtverzorging van de hamster. Door in het badzand te rollen verliest de hamster zijn dode haren en krijgt geen vette vacht.

Voeding

Hamsters zijn alleseters maar hebben toch een voorkeur. Om te voorkomen dat ze alleen de lekkere dingen uit het voer eten kun je het beste voeding geven dat alleen uit brokjes bestaat bijvoorbeeld care+. Hamsters mogen ook af en toe een klein (dobbelsteen grote) stukje groente of fruit. Hamsters hamsteren(verzamelen van het voer) dus let ook altijd op of de hamster al zijn voer op heeft en niet in zijn hok verstopt heeft. Natuurlijk kun je de hamster ook af en toe verwennen met speciale knaagdiersticks of snacks.

Latijnse naam Mesocricetus Auratus
Gemiddelde leeftijd 1 tot 3 jaar
Draagtijd 15 tot 18 dagen
Nestgrootte 4 tot 12 jongen
Ogen open 12 tot 14 dagen
Geslachtsrijp 4 tot 8 weken
Voeding Omnivoor (alleseter)

Verzorging

Iedere dag moet het drinkflesje van de hamster ververst worden. De hamster heeft elke dag voer nodig en eventuele resten van fruit en groente moeten uit de kooi gehaald worden. De kooi moet één keer per week helemaal schoongemaakt worden, denk hierbij ook om het molentje, hamsters plassen hier vaak in tijdens het rennen. De hamster zelf moet ook goed gecontroleerd worden op zijn gezondheid en conditie. Wij adviseren om één keer in de drie maanden preventief anti-parasiet druppeltjes in de nek van de hamster te doen, dit helpt luizen, wormen en mijten te voorkomen.

Wist je dat

  • Als de hamster zich bedreigt voelt, de hamster zijn wangzakken opblaast.
  • De hamster bijna de helft van zijn eigen lichaamsgewicht in zijn wangzakken kan opslaan.

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina