Gerbil

Gerbil

Goed voorbereid van start

Voordat je een gerbil gaat aanschaffen is het leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. Op internet is veel informatie te vinden maar let hierbij wel op of de informatie juist is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. Kijk je op verschillende site’s lees je vaak verschillende verhalen en ervaringen. Bij de aanschaf van gerbils moet je er op letten dat de gerbils er gezond uitzien, de ogen moeten helder en schoon zijn, de vacht moet glimmen en het achterwerk moet schoon zijn. Gerbils zijn groepsdieren en moeten daarom ook met minaal twee gehouden worden. Gerbils kunnen zich snel voortplanten dus is het het beste om gerbils van hetzelfde geslacht te nemen. Het beste kan je gerbils uit het zelfde nest nemen om te voorkomen dat ze gaan vechten. Denk er ook aan dat gerbils vrij snelle kleine diertjes zijn, kleine kinderen willen ze weleens laten vallen of juist te stevig vasthouden. Er zijn veel verschillende gerbil kooien te koop, er zijn dichte bakken en kooien met tralies. Het voordeel van een dichte kooi is dat je weinig rommel hebt, want gerbils houden erg van graven. Gerbils kunnen ook goed in een aquarium gehouden worden maak er dan wel een deksel op zodat ze er niet uit kunnen springen, zorg ook voor voldoende ventilatie.

De inrichting van de kooi

Op de bodem van de kooi kan het beste een stofvrij en goed absorberende bodembedekking gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld katoenbedding. Gerbils zijn diertjes die met hun snuitje tussen en in de bodembedekking zitten. Als er veel stof in de bodembedekking (zaagsel) zit kunnen ze als ze het inademen snel last van hun luchtwegen en longen krijgen. Water kan het beste in een flesje gedaan worden zodat het langer schoon blijft. Het is het beste om een glazen fles te nemen, plastic knagen ze vaak kapot. Voor het voer zijn er leuke bakjes in verschillende kleuren en printjes te koop. Iets wat zeker niet mag ontbreken in het gerbilhok is een molentje, gerbils zijn erg actieve diertjes die door het lopen in een molentje hun energie kwijt kunnen. Het beste is om een dichte molen te nemen zodat de staart van de gerbil er niet tussen kan komen. Met een huisje, trapje, schommel, buis of ander klimtoestel doe je de gerbil ook een plezier, let wel op dat ze het kapot kunnen knagen. Ze vinden het erg leuk om zich te verstoppen en houden van klimmen. Voor buiten de kooi (tijdens het verschonen van de kooi) zijn er loopballen verkrijgbaar. Omdat de gerbil een knaagdier is, is het belangrijk om ook iets te knagen in het hok te doen. In een knaagsteen zit vrij veel kalk waardoor de gerbil een grotere kans op blaasgruis heeft. In plaats van een knaagsteen kan je beter wilgentakjes gebruiken. Een bakje met chinchilla badzand is onmisbaar voor de vachtverzorging voor de gerbil.

Latijnse naam Meriones Unguiculatus
Gemiddelde leeftijd 3 tot 5 jaar
Draagtijd 24 tot 26 dagen
Nestgrootte 3 tot 10 jongen
Ogen open 17 dagen
Zoogperiode 3 weken
Geslachtsrijp 3 maanden
Voeding Omnivoor (alleseter)

Voeding

Gerbils zijn alleseters maar hebben toch een voorkeur. Om te voorkomen dat ze alleen de lekkere dingen uit het voer eten kan je het beste voeding geven dat alleen uit brokjes bestaat (bijvoorbeeld care+). Gerbils mogen ook af en toe een klein (dobbelsteen grote) stukje groente of fruit. Natuurlijk kan je de gerbils ook af en toe verwennen met speciale knaagdiersticks of snacks.

Verzorging

Ieder dag moet het drinkflesje van de gerbil ververst worden. De gerbil heeft ook elke dag voer nodig en eventuele resten van fruit en groente moeten uit de kooi gehaald worden. De kooi moet één keer per week helemaal schoongemaakt worden. De gerbil zelf moet ook goed gecontroleerd worden op zijn gezondheid en conditie. Wij adviseren om één keer in de drie maanden preventief anti-parasiet druppeltjes in de nek van de gerbil te doen, dit helpt luizen, wormen en mijten te voorkomen.

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina