Degoe

Degoe

Goed voorbereid van start

Voor je aan een degoe begint, is het belangrijk om vooraf informatie over dit bijzondere dier op te doen. Op het internet is veel informatie te vinden, maar let hierbij op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk erg vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. Kijk je op verschillende site’s lees je vaak verschillende verhalen en ervaringen. Degoes zijn erg beweeglijk, daarom is het belangrijk om een ruim verblijf te kopen. Ze zijn gek op knagen, dus let hier ook op bij de aanschaf van een kooi. Plastic onderdelen (onderbak) zullen snel kapot geknaagd worden. Bij de aanschaf van een degoe moet je er op letten dat deze er gezond uit ziet. De ogen moeten helder en schoon zijn, de vacht gezond en het achterwerk schoon. Degoes zijn groepsdieren en moeten minimaal met zijn tweeën gehouden worden. Let wel op de geslachten van de degoes, het beste kan je dieren van het zelfde geslacht bij elkaar zetten om voortplanting te voorkomen.

De inrichting van de kooi

De kooi die je voor degoes aanschaft moet behoorlijk groot zijn. Vooral in de hoogte (ca. minimaal 50 cm hoog). Daarnaast is het belangrijk dat je goed oplet van wat voor materiaal de kooi is gemaakt. Eigenlijk zijn alleen metaal en glas geschikt voor een degoe, omdat ze zelfs het hardste plastic kapot kunnen knagen. Met alleen de kooi ben je er nog niet, want wat moet er in die kooi komen? Als eerste dien je bodembedekking aan te brengen. Zaagsel is erg stoffig en wordt daarom afgeraden, dit is namelijk erg slecht voor de luchtwegen. Wel geschikt is bijvoorbeeld katoenbedding.Het voordeel van katoenbedding is dat het lekker zacht is en goed vocht en geuren opneemt. Een zandbadje in het verblijf is ook van belang voor de vachtverzorging van de degoe. Hier gaan ze in rollen en zo verliezen ze dode haren en krijgen ook geen vette vacht. Degoes vinden het prettig als ze kunnen klimmen, hier kan je goed wilgentakken voor gebruiken. Een slaap of schuilplaats vinden degoes ook erg prettig en met een looprad doe je de degoe ook een groot plezier (let hierbij wel op dat het een dichte molen is zodat de staart van de degoe er niet tussen kan komen). Verschoon de kooi regelmatig, om te zorgen dat het verblijf schoon en stofvrij blijft. Hoe vaak je de kooi moet verschonen hangt af van het aantal degoes dat hier verblijft en de grootte van de kooi. Gemiddeld is één keer per week voldoende.

Voeding

Degoes eten alleen plantaardig voedsel. In de vrije natuur eten ze voornamelijk grassen, zaden en granen. Sommige granen, zoals zonnebloempitten bevatten veel vetten en olie en zijn daarom in overvloed niet gunstig voor de degoe. Een teveel hieraan kan leiden tot het ontstaan van suikerziekte. Vezels in het voedsel van degoes zijn een heel belangrijk bestanddeel voor de darmen. Hooi is heel vezelrijk en daarom erg gezond voor de degoe. Degoes kunnen geen suikers verwerken, dus geef zo min mogelijk suikerrijk voedsel. Ook fruit, rozijnen en groenten bevatten suiker. Geef het ze daarom zo min mogelijk. Als degoes teveel eten krijgen, zullen ze het begraven en later opeten. Wij adviseren care + degoe een compleet degoevoer wat aangepast is aan de behoefte van de degoe.

Latijnse naam Octodon degus
Mannetje Degoemannetje
Vrouwtje Degoevrouwtje
Gemiddelde leeftijd 4 tot 5 jaar
Draagtijd 90 dagen
Nestgrootte 5 jongen, soms 3 tot 10
Ogen open Bij de geboorte
Geslachtsrijp Na circa 2 tot 3 maanden
Voeding Herbivoor (planteneter)

Verzorging

Het drinkflesje ( het beste kan je een glazen drinkfles nemen) moet iedere dag ververst worden. Het is belangrijk om de degoe iedere dag te voeren en eventuele resten, van fruit en groente, uit de kooi weg te halen. De degoe zelf moet regelmatig gecontroleerd worden op zijn gezondheid en conditie. Wij adviseren om één keer in de drie maanden preventief anti-parasiet druppels in de nek van de degoe aan te brengen. Dit helpt namelijk alle in- en uitwendige parasieten te voorkomen. (luizen, wormen en mijten).

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina