Chinchilla

Chinchilla

Goed voorbereid van start

Voor je aan een huisdier begint is het natuurlijk leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. Op het internet is veel informatie te vinden maar let hierbij op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. Kijk je op verschillende site’s lees je vaak verschillende verhalen en ervaringen. Bij de aanschaf van een chinchilla moet je erop letten dat de chinchilla er gezond uitziet. De ogen moeten schoon en helder zijn, de vacht moet glimmen en het achterwerk moet schoon zijn. De chinchilla heeft een ruime kooi nodig, de kooi moet ongeveer een meter hoog zijn en het oppervlak van de bodem circa 0,5 vierkante meter. De onderbak van de kooi mag niet van plastic zijn, hier knagen ze zo doorheen. Chinchilla’s kunnen het beste met meerdere gehouden worden.

De inrichting van de kooi

Op de bodem van de kooi kan het beste een goed absorberend materiaal worden gebruikt bv katoenbedding. De chinchilla is een dier wat graag klimt en knaagt, het beste kun je meerdere dikke takken in de kooi plaatsen zodat de chinchilla lekker kan klimmen en knagen. Je kunt bijvoorbeeld wilgen-, beuken- of fruitboomtakken gebruiken. Voor het drinkwater kunt u het beste een glazen drinkfles gebruiken (een plastic drinkfles knagen ze kapot). Gebruik geen drinkbakje, dit is niet afgesloten en wordt vuil. Voor voer zijn er diverse leuke voerbakjes te koop, let hierbij op dat u beter een stenen bakje kunt kopen omdat ze plastic kapot knagen. Verder kunt u nog een huisje in de kooi plaatsen waar de chinchilla in kan zitten en slapen.

Voeding

Het beste is om voeding te geven dat alleen uit brokjes bestaat bijvoorbeeld care+ chinchilla. Chinchilla’s hebben gevoelige darmen, care+ chinchilla voer is een volledig voer waar alles in zit wat de chinchilla nodig heeft. Hooi is goed voor de spijsvertering en voor de darmen, er zijn verschillende soorten kruidenhooi te verkrijgen wat zorgt voor afwisseling. Het water in de drinkfles moet je elke dag verversen. Groente en fruit mag de chinchilla maar een heel klein beetje, één keer per week bijvoorbeeld een klein stukje appel of een braam. Let bij chinchilla’s op met wat je geeft als extraatje, een chinchilla raakt snel aan de diaree, zonnepitten en pindas zijn veel te vet. In de winkel hebben we verschillende soorten extraatjes die wel geschikt zijn voor chinchilla’s, bijvoorbeeld gedroogd fruit, tarwe aren en gedroogde kruidenmix. Een knaagsteen voor het knagen kun je beter niet in het hok hangen, in een knaagsteen zit heel veel kalk waardoor de chinchilla blaasgruis kan krijgen. Het knagen kan hij al doen aan de takken in het hok.

Latijnse naam Chinchill a lanigera
Mannetje Chinchillamannetje
Vrouwtje Chinchillavrouwtje
Gemiddelde leeftijd Tussen de 10 en 20 jaar
Draagtijd Tussen de 111 en 113 dagen
Nestgrootte 1 tot 6 jongen (gemiddeld 2)
Ogen open Bij de geboorte
Geslachtsrijp Tussen de 4 en 12 maanden
Voeding Herbivoor (planteneter)

Verzorging

Wij adviseren om één keer in de drie maanden preventief anti-parasiet druppels in de nek van de chinchilla te geven, dit helpt het voorkomen van alle in- en uitwendige parasieten. Het is belangrijk dat de chinchilla zich kan wassen, dit doet hij door het rollen in speciaal chinchilla badzand. Op deze manier houden ze zichzelf helemaal schoon en krijgen geen vette vacht, let hierbij wel op dat het bakje groot genoeg is om in te rollen.

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina