Cavia

Cavia

Goed voorbereid van start

Voor je aan een huisdier begint is het natuurlijk leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. Op internet is veel informatie te vinden, maar let hierbij wel op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan. Kijk je op verschillende site’s lees je vaak verschillende verhalen en ervaringen. Bij de aanschaf van een cavia moet je erop letten dat de cavia er gezond uitziet, de ogen moeten schoon en helder zijn en de vacht moet glimmen en zonder korstjes zijn. Korstjes kunnen wijzen op caviaschurft een mijtje dat regelmatig voorkomt bij cavia’s. Wij adviseren daarvoor preventief te druppelen met anti-parasiet druppeltjes (zie het stukje verzorging). Het achterwerk van een cavia moet ook schoon zijn. Cavia’s zijn groepsdieren en moeten dus minimaal met zijn tweeën gehouden worden. In de winkel verkopen wij eigenlijk alleen vrouwtjes maar we kunnen eventueel ook aan mannetjes komen. Twee vrouwen is bij cavia’s de ideale combinatie.

De inrichting van de kooi

Op de bodem van de kooi kan het beste een zacht goed absorberend materiaal gebruikt worden bijvoorbeeld katoenbedding. Cavia’s hebben namelijk onbehaarde voetzolen en zitten graag onder de bodembedekking. Stro zou de voetzolen en ogen kunnen beschadigen omdat cavia’s de ogen open houden tijdens het verstoppen. Onder de katoenbedding kan eventueel een natuurlijke kattenbakvulling (cat’s best) voor extra vocht en geuropname. Deze kattenbakvulling kan je eventueel ook in een toiletje doen dan kan je die af en toe verschonen en blijft de kooi langer schoon. Vind je het hok nog steeds erg ruiken dan is er een poeder om over de bodem heen te strooien die geuren neutraliseert.  Het beste is om het water in een drinkflesje te doen, hierdoor blijft het water langer schoon. Voerbakjes zijn in alle soorten en maten te koop, in de winkel hebben we allerlei leuke voerbakjes te koop. Omdat een cavia een knaagdier is, is het belangrijk om iets in de kooi te doen om op te knagen. In een knaagsteen zit heel veel kalk waardoor de cavia blaasgruis kan krijgen, in plaats daarvan kun je beter wilgentakjes gebruiken. Een huisje of speeltunnel vinden cavia’s erg leuk om in te spelen en slapen. Let hierbij wel op dat het geen kwaad kan als de cavia er aan gaat knagen. Tegenwoordig bestaan er ook speciale cavia speeltjes zodat ze zich niet hoeft te vervelen.

Voeding

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine c aanmaken, daarom is het erg belangrijk om complete voeding te geven bijvoorbeeld care+ (dit voer bestaat uit complete brokjes zodat de cavia niet kan selecteren). Bij jonge, zwangere of zieke cavia’s kun je het beste nog wat vitamine C druppels over het voer geven. Hooi is ook erg belangrijk voor de spijsvertering en zorgt ervoor dat de tanden gelijkmatig afslijten. Hooi kun je geven in een speciale hooi/groente bal, waardoor het schoon blijft en de cavia er wat meer moeite voor moet doen om te eten. Hierdoor verveeld hij zich minder snel. Er zijn verschillende soorten kruidenhooi te verkrijgen wat zorgt voor afwisseling. Stukjes fruit en groente vinden cavia’s ook erg lekker tussendoor, let wel op, sla kun je beter niet geven en van koolsoorten gaan ze wat meer ruiken. Geef niet te grote hoeveelheden anders blijft dit liggen en gaat het bederven.

Verzorging

De cavia heeft elke dag vers drinkwater nodig. Het drinkflesje kan je schoonmaken met een flessenrager. Iedere dag moet hij ook vers voer en hooi krijgen, en de kooi moet één keer per week goed worden schoongemaakt. Verder is het belangrijk om te controleren of de nagels en tanden niet te lang zijn/worden. Het is belangrijk de huid en ogen te controleren, wij adviseren om één keer in de drie maanden preventief anti-parasiet druppels in de nek van de cavia te geven. Dit helpt caviaschurft, wormen en luizen te voorkomen.

Latijnse naam Cavia porcellus
Mannetje Beer
Vrouwtje Zeug
Gemiddelde leeftijd 5 tot 7 jaar
Draagtijd 63 tot 70 dagen
Nestgrootte 1 tot 6 jongen
Ogen open Bij de geboorte
Geslachtsrijp Na circa 70 dagen
Voeding Herbivoor (planteneter)

Begrijp uw cavia

Het is natuurlijk ook leuk om te weten hoe een cavia zich voelt, hieronder hebben we aantal houdingen en geluiden van de cavia neergezet zodat je weet hoe een cavia zich voelt.

Houding

Uitleg

Cavia ligt uitgestrekt Ontspannen houding
Kop naar voren strekken Cavia let op en is alert
Laat zijn tanden zien Vrouwtje die een mannetje afwijst
Drukt zijn neusje tegen iets aan Kennismaking, iets nieuws onderzoeken
Met gestrekte pootjes naar iets toe gaan Macho, dreigend, proberen de baas te zijn
Plotselinge beweging naar voren Opwinding

Geluiden

Uitleg

Vrij hard en aanhoudend gillen: wiet wiet en piepen Vaak bij krijgen van eten, horen van bekende geluiden bijvoorbeeld ritselen van verpakking van het voer of plastic zakje
Kirrend geluid maken Op het gemak stellen, vaak naar jonkies
Fluiten, sissen, tanden klapperend Waarschuwing, de de ander bedreigen.Agressieve houding
Binnensmond brommen, knorren, beetje piepen Cavia voelt zich op zijn gemak, naar zijn zin vaak bij aaien of onderling kontackt
Brrrrrrr, brrrrrr draaien met het achterwerk, beetje schuifelend Vaak bij mannetjes als ze opgewonden zijn
Prrrrrr, prrrr, soms knorren Begroeting, vaak binnen een groepje van meerdere cavia’s
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen.

als je vragen hebt

Telefoon

079 316 6666

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-18:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag Gesloten

Voor openingstijden op feestdagen kijk op onze facebookpagina