De kanarie

Latijnse naam: Serinus
Mannetje: man
Vrouwtje: pop
Gemiddelde leeftijd: ca 8 jaar
Broedtijd: na ca 13,14 dagen komen de eitjes uit
Nestgroote: 4 tot 6 eitjes
Uit het blok: na ca 3 weken
Voeding: Zaden en vruchten

Goed voorbereid van start:

Voor u aan een huisdier begint is het natuurlijk leuk en belangrijk om vooraf informatie over het dier op te doen. In de dierenspeciaalzaak zijn er verschillende informatieve boekjes te koop,ook op het internet is veel informatie te vinden maar let hierbij op dat de informatie wel klopt en betrouwbaar is. Het is natuurlijk vervelend om verkeerd voorbereid van start te gaan.

De kanarie is een vogel waarvan het mannetje prachtig zingt om indruk te maken op het vrouwtje (pop). Een mannetjeskanarie alleen zal meer zingen in de praktijk dan met een vrouwtje erbij, omdat hij als er vrouwtje bij is geen indruk op haar hoeft te maken. Er zijn heel veel verschillende kanaries, verschillend van vorm en van kleur, dit komt door het kweken. De Kanarie die oorspronkelijk van de Canarische eilanden kwam was grijsgroen van kleur. Alle mankanaries zingen, alleen de verschillende soorten zullen ook anders zingen. Omdat alleen de mankanarie zingt zult u deze ook het meest aantreffen in de woonkamers. Als een kanarie in de rui is zingt hij niet, de ruiperiode duurt meestal tussen de 3 a 4 weken. Jonge kanaries zingen ook nog niet dit gaan ze pas doen na ca 6 maanden. In de ruiperiode kunt het beste extra eivoer en vitamines geven, komt de kanarie niet door de rui is er een speciaal poeder (Vopamix) om dit te versnellen. Bij het aanschaffen van een of meerdere kanaries moet u erop letten dat de kanarie er gezond uitziet, de ogen moeten open zijn en natuurlijk helder en schoon. Het beestje mag niet bol zitten en moet een schone kont hebben en er verzorgt uitzien. Mooi in de veren (glad verendek) let op bij een erg jonge kanarie is het verendek natuurlijk nog niet helemaal vol. Een kanarie stelt niet zoveel eisen aan de kooi, de kooi hoeft niet heel groot te zijn en de trallies hoeven niet horizontaal te lopen. (dit in tegenstelling tot de parkiet) Wel is het belangrijk om een vogelbadje te hebben waar de vogel zich in kan wassen, hierdoor raakt hij het stof kwijt wat tussen de veren zit. Laat het badje niet langer dan een half uurtje per dag hangen in de kooi, anders wast de vogel zich erin en kan daarna van het vieze water gaan drinken.

De inrichting van de kooi:

zoals we al eerder zeiden een erg grote kooi heeft de kanarie niet nodig en de trallies hoeven niet horizontaal te lopen. Bij de meeste kooien zit het drink en voerbakje er al bij. Als bodembedekking raden wij corbo aan, dit stuift niet als de vogel fladdert en neemt veel beter vocht op dan bv zand. Corbo wordt gemaakt van maiskolven en heeft een langere gebruiksduur. Over de corbo kunt het beste cana grit strooien voor de vertering van het voer. Als voer adviseren wij: xtravital, dit is een complete voeding met veel verschillende soorten zaden en extra eivoer en vitamines. Een mineralenblok in de kooi is belangrijk voor extra mineralen wat weer goed is voor de snavel van de parkiet. Om de nagels van de parkiet te laten slijten kunt u een pedi-perch gebruiken, dit is een zitstok van cement. Ook een snoepstok in de kooi houden parkieten van, hier moeten ze wat meer moeite voor doen om te eten en spelen ze vaak ook wat mee. Trosgierst kunt u ook geven dit vinden ze een lekkernij en houdt ze ookweer bezig.

Verzorging:

Een kanarie heeft elke dag vers drinkwater nodig, in het voerbakje blijven altijd vliesjes over van het voer dus hou in de gaten wanneer u er nieuw voer in moet doen. Door de vliesjes lijkt het namenlijk dat het voer nog niet op is, maar vaak zit er geen voer meer bij. Gewoon het bakje legen en nieuw voer erin doen. Wij adviseren om 1 keer per 3 maanden preventief anti-parasiet te geven, dit dood alle in-en uitwendige parsieten zoals wormen, luizen en mijten.

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, kunt u contact met ons opnemen.